Wednesday, January 31, 2007

Jerry Shriver on Malbec / Jerry Shriver escribe sobre el Malbec

USA Today wine columnist Jerry Shriver writes, “Malbecs…tend to deliver most of the attributes of prestigious reds – generous aromas, dark color, concentrated ripe fruit and sturdy texture – as soon as the wines hit store shelves.” What he’s getting at is that the tannins in a young bottle of Cabernet Sauvignon or Merlot can really be bitter, but that the Malbecs are nice when they are young. Of course, Shriver cites the one-man-publicity-machine Nicolas Catena as saying the reason for this is the Malbec grape’s close proximity to the sun in high altitudes, which, “…increases the amount of phenolic (aromatic) components and reduces the tannins responsible for astringency and bitterness.” (As a sidenote, the link goes to a local paper in the U.S., so this article is probably a sindicated column written by Shriver, and I'm unsure if it will actually appear in the USA Today)

Shriver then goes on to recommend 2006 Alamos at the top of the list. I have to admit, that I see Alamos everywhere in the U.S., and unfortunately it’s a long way from the best wines Argentina has to offer.

“Argentine Malbecs are rich, robust and affordable.” By Jerry Shriver. Posted on January 31, 2007. Found in “The Leader-Courier.”

Jerry Shriver, un columnista de vino del periódico nacional en los EE.UU., escribe, “El malbec tiende a producir muchos de las características de los vinos tintos prestigiosas – aromas generosas, color oscuro, fruta madura y muy concentrada, y una textura fuerte – cuando la botella llega a la balda en el negocios.” Lo que él quiere decir es que los taninos en una botella joven de Cabernet Sauvignon o Merlot pueden ser muy amargos, pero los de Malbec son muy ricos cuando son jóvenes. Por supuesto, Shriver cita la “maquina de marketing”, Nicolás Catena, diciendo que la razón de la madurez de los taninos es la proximidad de la uva al sol en las alturas profundas, que, “incrementa la cantidad de fenol componentes y reduce los taninos responsables para un vino astringente y amargo.” (Debería decir que el enlace es para un artículo de Shriver en un periódico local en los EE.UU. Es probable que los periódicos chicos paguen a Shriver para publicar artículos específicos y no sé si USA Today publicaría este artículo.)

Entonces, Shriver recomienda un Alamos 2006 como un vino barato y bueno. Tengo que admitir que Alamos está por todos lados en los EE.UU. y desgraciadamente está lejos de ser unos de los vinos más ricos que ofrece la Argentina.

“Argentine Malbecs are rich, robust and affordable.” Por Jerry Shriver. Puesto en 31 de enero, 2007. Encontrado en “The Leader-Courier.”

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